Што е со даноците кога ќе победиш на лотаријата?

Ако никогаш не сте играле на лотарија пред да се прашувате какви се правилата кога станува збор за даноците. Или можеби никогаш порано не сте освоиле голема награда и не знаете дали работите се малку поинакви кога тоа ќе се случи. Па, краткиот одговор е дека чичко Сем дефинитивно нема да биде среќен ако одлучите да не му дадете му пари на парите што ги добивате, без оглед од каде всушност ги добивате.

Дали плаќате даноци? даноци за добивката

Краткиот одговор е да. Општо, ќе мора да плаќате даноци на добивки од лотарија. Но, постојат неколку работи што треба да ги знаете. Првата е дека нема да мора да плаќате за нешто што е под 600 долари. Значи, ако одберете билет за нула и освоивте 2 долари, не треба да се грижите за тоа да го пријавите на IRS. Ова значи дека нема да мора да плаќате даноци за тоа и ќе можете да продолжите на вашиот весел пат од таму. Згора на се ова, правилата ќе бидат различни, во зависност од тоа во која држава сте го купиле билетот.

Некои држави, како Калифорнија, Делавер и Пенсилванија, немаат државен данок на доход. Ова значи дека не мора да се грижите за плаќање државни даноци на доход на билет ако освоите пари. Вие сепак ќе треба да го платите федералниот данок на доход сè додека освоите над 600 долари и ќе платите дури 25% данок на задржување на добивки што се над 5.000 американски долари. Дефинитивно ќе ви биде големо парче од вашите пари и дефинитивно нема да ви биде забавно. Особено затоа што државите, освен оние споменатите, ќе ви наплатуваат данок на државата, исто така.

Аризона и Мериленд всушност ви наплаќаат двапати ако победите на билет и не припаѓате на таа држава. Тие ви наплатуваат редовен државен данок на продажба и наплатуваат вонбрачен данок на добивка. Се разбира, важно е да се има предвид дека овие даноци се зависни од тоа да одберете гребе или да подигнете билет директно во продавница. Ако одлучите да играте лотарија преку Интернет … добро, ќе имате сосема поинакво искуство со плаќање државни даноци (федералните даноци сè уште ќе бидат исти). Со системот на Интернет, вие сте одговорни да поднесете документи за данок и да ги ставите добивките на вашите нормални даноци доколку износите се помали.

Каква даночна заграда сум?

Па, даночната заграда во која влегувате и стапката по која треба да плаќате даноци, зависи од тоа колку пари ќе добиете. Веројатно веќе знаете во која даночна заграда сте вообичаено. Она што треба да направите е да ја додадете сумата што сте ја освоиле за вашиот нормален, годишен приход. Оттаму, ќе можете да видите во која даночна заграда ќе се вклопите и на која даночна стапка ќе плаќате за тие добивки. За оние кои освојуваат големи џекпот, ова може да биде прилично скапо.

За оние кои ќе освојат некоја од најголемите награди, исто така ќе треба да обрнете внимание на тоа како ќе изберете да ги земете парите. Преземањето на паушалната сума генерално ќе ве стави во највисоката даночна заграда. Како и да е, годишното плаќање ќе ја задржи вашата даночна заграда пониска секоја година, но сепак ќе плаќате даноци на тие пари секоја година додека не заврши ануитетот. Од друга страна, ако купите билет со група луѓе сакате да бидете сигурни дека ќе го добиете поделениот правилно документиран.

Ако ги прифатите парите во име на сите и потоа ги исфрлите, би можеле да гледате даноци на целата сума и оние кои купиле билети со вас би можеле да завршат со даноци за подароци. Наместо тоа, проверете дали сте целосно документирани како секој од вас купил во базен и колку пари добива секое лице. Можеби ќе сакате да добиете помош од правен професионалец за ова. Без разлика како да изберете да го сторите тоа, сакате да бидете сигурни дека не сте заглавени да ги плаќате сите даноци. И вашите пријатели или соработници или кој и да влезе со вас нема да сака да плати повисок данок на подарок.

Играње лотарија на Интернет

Значи, ако сè уште треба да ги платите даноците, која е голема разлика ако играте лотарија на Интернет или ако играте директно од вашата омилена продавница? Па, најголемата разлика ќе биде практичноста и фактот дека секогаш сметате дека купувате директно од вашата сопствена држава. Тоа значи дека не плаќате данок на добивка надвор од државата и дополнителни такси за да ги добиете парите што сте ги освоиле.

Исто така, кога ќе играте со RedFoxLotto.com преку оваа врска, ќе имате уште повеќе можности за победа затоа што ќе имате на располагање уште повеќе лотарии игри. Може да играте игри што се локални во вашата област (или вашата земја) или можете да играте игри за кои можеби не сте ги чуле ниту порано, бидејќи тие се со седиште во една сосема друга земја. Ова дефинитивно ќе ги зголеми вашите шанси да остварите голема победа. Само осигурајте се дека се сеќавате правилно да ги поднесете даноците ако завршите со таа навистина голема победа што ја баравте.

Ако играте лотарија на Интернет или ако ја играте во вашиот роден град, исклучително е важно да барате начини да ги намалите трошоците. Не само тоа, туку ќе сакате да обрнете внимание на тоа каде треба да плаќате даноци и само како да го направите тоа на вистински начин. Не плаќањето данок на вашите добивки само ќе заврши на уште поголем проблем на долг рок, затоа проверете дали знаете што правите и што следи. Можеби ќе треба да ангажирате сметководител за да помогнете, но сето тоа ќе вреди.